Ta lärdom av Malmö

Igår hade ungfascisterna i SDU demonstration i vårt annars så vackra Linköping. Ämnet för dagen var EU och hur de av sina egna rasistiska skäl är kritiska mot vårt EU-medlemskap. Dock försatte fascisterna inte chansen att ta upp den senaste tidens upplopp, som börjat i Husby och nu börjat sprida sig även till andra delar av landet. Ingen är nog det minsta förvånad av att invandrarna och ”mångkulturen” får skulden för upploppen av dessa något mindre intelligenta små människor, något som alla som har minsta lilla tankeförmåga innanför pannbenet ganska snabbt fattar att det inte stämmer över huvud taget.

För att komma till rätta med de här problemen kan vi inte ta till fascisternas lösning, att skuldbelägga alla invandrare, kasta ut alla ”icke-svenskar” och stänga gränserna. Det är en helt felaktig lösning och dessutom en väldigt farlig väg att gå eftersom det med största sannolikhet bara skulle förvärra problemen. Nej, vi måste som samhälle istället ta lärdom av hur liknande problem lösts tidigare. Och här framstår Malmö och hur problematiken i Rosengård 2008 hanterades som ett föredöme av rang. För längre tillbaka i tiden och längre bort än så behöver vi inte titta för att se hur fel fascisterna i SDU, deras moderparti och deras åsiktsfränder i ND, SvP och så vidare har.

Delaktighet istället för fascistiska medborgargarden, så enkelt är det faktiskt, så ser samhället till att situationen förbättras istället för förvärras. I Rosengård hade de vuxna, föräldrarna, en stor del i att upploppen och förstörelsen upphörde. Och genom att involvera hela samhället och på allvar göra något åt många av de tidigare försakade problemen i stadsdelen har man lyckats undvika att det blossat upp igen. Rasisterna och fascisterna hade fel om problemens orsak och hur de skulle lösas 2008 och de har precis lika mycket fel även nu. Det är oerhört viktigt att vi som samhälle inte glömmer det.

Läs mer: DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, Corren, Corren

– Oskar