Beatrice och friheten

Många har strömmat till för att beklaga och kommentera i kölvattnet av fredagens terrordåd i Norge. En av de som kommenterat är vår egen justieminister, Beatrice Ask, som fick tillfälle att föra fram sina åsikter i SVT igår morse. Och det går inte att släppa det hon sa i tv-sändningen. För samtidigt som Norges statsminister Jens Stoltenberg varit så tydlig med att inte låta terrorismen få oss att rucka på den så viktiga öppenheten och de demokratiska idealen så är det ett helt annat budskap som kommer ur Asks mun. Det hon talade om var istället behovet av ökade säkerhetsåtgärder för att förhindra terrordåd, samt behovet av längre fängelsestraff i vårt västra grannland.

Det är viktigt att vara vaksam mot denna typ av uttalanden. I Sverige, ett land vi gärna vill se som frihetens och demokratins högborg, lever de demokratiska idealen farligt när vi låter den personliga integriteten stå tillbaka för att kunna tillåta utökad övervakning och andra så kallade säkerhetsåtgärder. Det har redan gått för långt när FRA-lagen och Ipred har införts. Asks uttalande efter terrordådet i Norge visar med all önskvärd tydlighet att det bara var början, det kommer att komma fler inskränkningar i vår frihet och integritet och allt kommer att ske i demokratins namn.

Till Beatrice Ask och hennes kumpaner (bland andra vår tidigare justitieminister Thomas Bodström) vill jag säga det här: Nej, det går inte att försvara frihet och demokrati genom att rucka på och montera ner de ideal som står bakom just frihet och demokrati. Jens Stoltenberg har förstått detta, han vill istället stå upp för friheten och visa att vi inte kan låta oss rubbas av terroristernas hot. Norge är inne på rätt spår, vi i Sverige och resten av västvärlden bör följa efter där, inte spela terroristerna i händerna och slopa den frihet vi säger oss hålla så kär.

– Oskar

3 reaktioner på ”Beatrice och friheten

  1. Pingback: Mildner, övervakning och ljus i mörkret | Anna Troberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s