Fientliga vindsnurror i Östergötland

I Corren skrivs det en hel del om vindkraft just nu. Försvaret vill inte att det byggs vindkraft inom en radie på 40 km runt Malmen, eftersom Jas Gripens radar uppenbarligen inte kan se skillnad på vindsnurror och fientliga mål. Jag hör till de människor som anser att man av miljöskäl ska visa försiktighet vid utbyggnad av både vindkraft och vattenkraft. Fjälltoppar fyllda med vindkraftverk är för mig en skrämmande framtidsvision, och hur många outbyggda forsar har vi egentligen kvar i vårt land?

Men när det gäller försvarets invändningar kan jag inte låta bli att ställa mig en aning frågande. Minst sagt. Tänk så här: Om våra svenska Jas Gripen skulle behövas i en skarp situation (låt oss hoppas att det aldrig händer), exempelvis vid insats i utlandet, måste det i så fall säkerställas att det inte finns några vindkraftverk i det aktuella området för att de över huvud taget ska kunna flyga? Och följdfrågan blir naturligtvis om det inte är så att felet ligger hos Jas snarare än hos vindkraften. Eller?

– Oskar

En reaktion på ”Fientliga vindsnurror i Östergötland

  1. Erik

    Jag tror att det inte nödvändigtvis är just målförmågan hos JAS som är det egentliga skälet, även om det nog är det skäl som kan uppges offentligt.

    Det kan ju vara så enkelt att de behöver luftrummet inom en viss radie för start/landning av grejer, eller något annat – men att de inte gärna uppger detta offentligt. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s