Israel vs. Aftonbladet – dubbelt så pinsamt

Jag antar att det är dags att uttala sig om den senaste tidens Israelkontrovers. Vad är det som har hänt? Aftonbladet har publicerat en artikel som anklagar Israel för organstöld från palestinier som dödats på ockuperade områden. Israeliska myndigheter har reagerat starkt på detta och kräver officiell ursäkt och fördömande av artikeln från Sveriges regering. Och det sammanfattar väl läget rätt bra.

Först av allt vill jag säga att artikeln i Aftonbladet endast verkar bygga på lösa rykten och knappast står på en speciellt solid grund. Det känns närmast som ytterligare en av alla löjliga konspirationsteorier, vilka de som känner mig vet att jag tenderar att inte tro ett dyft på. Att något sådant skrivs i svensk dagspress är rent pinsamt och artikeln borde naturligtvis aldrig ha gått i tryck. Men med tanke på hur Aftonbladet för varje dag blir mer och mer skvallerblaska så kanske det inte är så förvånande att det var just där dyngan publicerades.

Å andra sidan skjuter Israel sig rätt rejält i foten genom att kräva ursäkt och fördömande från den svenska regeringen. Det visar på en otrolig arrogans och en total okunskap om hur systemet fungerar i Sverige. Något som bara späs på av den före detta ambassadören Zvi Mazels renodlade och pinsamma lögner om Sverige och svensk press. Den pressfrihet vi har här ska vi vara stolta över, och om regeringen skulle gå in och fördöma något som skrivs i en svensk tidning skulle det innebära ett allvarligt brott mot den pressfriheten.

Så för att sammanfatta: Idiotisk artikel i Aftonbladet som nog borde blivit begravd djupt i papperskorgen istället för att gå i tryck. Men vår regering ska varken fördöma eller be om ursäkt. Ska en ursäkt komma någonstans ifrån över huvud taget så är det från Aftonbladets ansvariga utgivare, regeringen ska hålla fingrarna borta. Detta är inte en kris mellan två länder, det är en kris mellan ett land och en tidning.

Läs mer: SvD, SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN

– Oskar

Annonser

En reaktion på ”Israel vs. Aftonbladet – dubbelt så pinsamt

  1. Eftersom de kommentarer som inkommit hittills innehållit löjliga anklagelser mot mig, mot mitt skrivande och syftet med det så har de tagits bort urskiljninslöst. Uppenbarligen är det ett kontrovsersiellt ämne, men någon måtta får det väl ändå vara? Därför stänger jag härmed kommentarsmöjligheten till detta inlägg.

Kommentarer inaktiverade.