Lika inför lagen?

I ett så civiliserat land som Sverige borde vi ha kommit så långt att lagar och regler gäller lika för alla. Fattig eller rik, känd eller okänd, villkoren ska vara samma när det gäller vad vi får eller inte får göra. Men uppenbarligen är det inte så det fungerar, åtminstone inte på Gotland. Där har Björn Ulvaeus fått tillstånd av landshövding Marianne Samuelsson att bygga studio och bostad i naturreservatet på ön Furillen. SvD rapporterar att landshövdingen har beslutat att göra ett undantag mot strandskyddet, trots att länsstyrelsens jurister inte står bakom beslutet och inte anser att det finns några särskilda skäl att göra detta undantag.

Vad orsaken är till att landshövdingen ser saken på ett annat sätt, det kan vi bara spekulera i. Kanske är hon ett stort ABBA-fan? Jag vet inte. Men en sak som är säker är att det finns skäl till att reglerna om strandskydd finns. Och det finn skäl till att ett naturreservat är ett naturreservat. Det bör ingen människa stå över, oavsett om man är en vanlig nobody eller om man är Björn Ulvaeus. Det som enligt min obetydliga åsikt bör ske härnäst i det här fallet är att landshövdingen tar sitt förnuft till fånga och drar tillbaka bygglovet och förklarar för Björn att ett misstag begåtts. Om inte så sker bör Björn i största ödmjukhet ändå avstå från bygget och välja en bättre plats till sin nya bostad och studio.

– Oskar

Annonser

2 reaktioner på ”Lika inför lagen?

  1. Kurt

    Landshövdingen följde ju bara regeringens intentioner. Regeringen vill ju ha ett lokalt bestämmande över saker som t ex strandskyddet. Och då får man tillstånd att bygga vart som helst om man har bra kontakter, eller om man är en betydande person. Vi kan snart se fram mot exklusiva sommarhus för prominenta personer, i alla våra nationalparker.

  2. Pingback: Kustbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s