Platt fall

Att Basel skulle bli en svår nöt att knäcka för IFK Göteborg, det var nog de flesta rörande överens om. Men igår kväll tändes hoppets låga en liten stund för många änglar, både på plats i Basel och framför tv-apparaterna hemma i Sverige. Det såg ju så bra ut. Stabilt spel av IFK, två riktigt fina mål signerade Wernbloom och underbarnet Robin Söder. Onödiga försvarsmissar ledde fram till Basels båda kvitteringsmål. Men det kändes ändå som om IFK hade saker och ting i sin hand. Det hade ju räckt med 2-2 för avancemang till den tredje omgången i Champions League-kvalet.

Att det var så nära en sensation gör att det känns än mer bittert att IFK slutligen blev sänkta av en feldömd straff. På tv-bilderna syns det tydligt att bollen träffade Hjalmar Jonsson i huvudet och aldrig var i närheten av hans hand eller arm. Men det tyckte uppenbarligen inte domare Richmond och därmed var drömmarna om spel i Champions League krossade för den här gången. Dagen efter är det bara att konstatera att det blev ett hårt fall. Sveriges snöpliga förlust mot Spanien i EM går inte att jämföra med detta. Då var det en fantastiskt vacker spansk kontring som avgjorde, igår var det en totalt onödig domarmiss.

Inom hockeyn har det efter många om och men äntligen blivit infört att domaren kan dubbelkolla videoinspelningar vid tveksamma situationer. Bakåtsträvare i fotbollsvärlden har effektivt kunnat förhindra att fotbollsdomare får den möjligheten. Händelser som gårdagens straff visar dock hur nödvändigt det är. Nu är det dags även för fotbollen att förpassa konservativa dumheter till historien och utnyttja de möjligheter som teknikens utveckling erbjuder. Det skulle kunna förhindra många liknande situationer och göra fotbollen till en bättre sport både för de kämpande spelarna och för oss som njuter vid sidan av plan.

Läs mer: SvD, DN, GP

– Oskar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s