Metaltown 2008 – intensiv musikfest

Oj, hur ska man sammanfatta det här? Uppladdningen inför Metaltown 2008 hade pågått ett gäng månader och i fredags brakade det äntligen loss. Och när det brakar loss på en metalfestival, då då gör det det ordentligt. Årets upplaga av Metaltown, som för första gången sträckte sig över två dagar istället för en, blev en intensiv urladdning från början till slut. Spelningar i princip oavbrutet från lunchtid till midnatt och för den som inte ville spendera hela tiden framför någon av de tre scenerna fanns det annat att sysselsätta sig med.

Öltält fanns självklart för den som behövde fukta strupen. Och det var inte heller någon som behövde gå hungrig, det fanns mat av flera olika slag att köpa. Personlig favorit blev de härliga grillade korvarna som såldes på flera ställen på området. Ytterligare underhållning kunde man få av The Brothers Grim Side Show, som bland annat turnerat med Ozzfest tidigare. De hade slagit upp sitt cirkustält borta vid Close-Upscenen ochär fick man beskåda en gammaldags side show av trettiotalssnitt, med eldslukare och freaks för att nämna några exempel. Riktigt underhållande och skön omväxling från röjet vid spelningarna.

Och musiken då? Självklart är huvudanledningen till att gå på en metalfestival att få uppleva en massa trevliga spelningar. Och där kan man knappast säga att Metaltown 2008 kom på skam. Som sagt så var det ett intensivt spelschema, strax efter lunchtid drog första bandet igång och saker och ting tystnade inte förrän vid midnatt. Under den tiden spelades det med endast 15 minuters mellanrum på de stora scenerna. Så man fick gå på en hel del spelningar, de flesta klart sevärda dessutom. Finntroll var roliga, det blev ett skönt avbrott i röjet när Nightwish spelade och Danko Jones ska ha en stor eloge för sin kanonspelning trots förseningar och världens kortaste soundcheck.

När det gäller vilka som blev festivalens kungar står det dock mellan fyra andra band. Första kvällens bästa spelning gjordes helt klart av Tiamat, som med sin tunga och stämningsfulla musik knappast kan ha lämnat någon åskådare oberörd. Dark Tranquillity spelade ganska tidigt dag två och under sina 45 minuter gjorde de som väntat och som vanligt mycket bra ifrån sig. Stannes breda leende gick inte att missta sig på, humöret var på topp och grabbarna i DT älskar det de gör. Senare på kvällen var det dags för norska Dimmu Borgir, som imponerade med bra ljud, skön atmosfär grym scenshow och mycket starkt låtval. De lyckades med sin välspelade black metal nästan jaga bort det strålande solskenet en stund. Men bara nästan.

Lite senare var det dags för In Flames att avsluta Metaltown 2008 på den största scenen. Det hedersuppdraget lyckades de utföra på ett imponerande sätt från början till slut. Starkt låtmaterial, fantastisk stämning och bra ljudkvalitet.  Det var ett enormt publiktryck och de ansvariga hade förmodligen släppt in några hundra för mycket i främre fållan med tanke på hur proppfullt det var där. Publiken var i alla fall med på noterna hela tiden, vilket inte minst märktes under Only For The Weak där alla hoppade genom hela låten (utom snyltarna som kollade gratis uppe på bron). Och under avslutande My Sweet Shadow, när fyrverkerierna brändes av ute över älven, då stod man bara där med ett fånflin på ansiktet och tyckte att allt kändes fantastiskt.

Det blev med andra ord en nära nog perfekt avslutning på en mycket trevlig festival. Efteråt har jag många fina minnen som jag kommer att leva på länge. Och att åka på Metaltown igen, det känns ju knappast som en idé som jag är främmande för. Innan festivalen hoppades jag på två sköna dagar fyllda med härligt röj och de förväntningarna infriades med råge. Jag är mycket nöjd och mycket imponerad. Nu återstår bara att sortera de bilder jag tog under helgen med min kära kamera som självklart fick följa med. Och när utvalda bilder är upptankade på nätet så kommer ni att få veta det, var så säkra.

– Oskar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s