Stockholm eller Belfast?

Svenska polisen får en ny värstingbil. SvT rapporterar om det nya fordonet som är en riktigt tuff sak. Bilen, som väger över sju ton, är bepansrad för att klara beskjutning och helt lufttät så att ingen form av gas slipper in. Ser närmast ut att vara hämtad ur någon futuristisk actionfilm och kan nog tyckas vara ganska skrämmande. Vilket förmodligen är en rätt stor del av syftet. Så här ser den ut (bild från svt.se):

Jo, visst är den tuff, och nog kan den den ge en viss känsla av både säkerhet och status åt de poliser som får äran att nyttja bilen. Men jag kan inte låta bli att se likheterna med de pansarbilar polisen i Belfast använder sig av:

Just den delen av samhället i Nordirland är något som jag förvisso minns med viss fascination, men samtidigt med ett rätt stort obehag. De hela tiden närvarande tecknen på motsättningar mellan de protestanter och katoliker, polisen som höll till i vad som närmast liknade militärförläggningar och körde omkring i pansarbilar, hur folk var rädda för att röra sig i ”de andras” områden.

Jag ställer mig väldigt tveksam till att det skulle ha gått så långt i Sverige. Att vi skulle ha ett samhälle så präglat av djupa motsättningar som det Nordirländska. Att det skulle finnas ett verkligt behov av att ta denna typ av steg mot att militarisera polisen. För det är den känslan jag får när jag ser den nya polisbilen, känslan av att polisen snarare än att ge respekt ska injaga rädsla.

Jag hoppas att jag har fel, att det inte är åt det hållet polisens ledning försöker styra saker och ting. Utan att bilen istället bara är ytterligare en statussymbol för att visa hur tufft det är att vara polis…

– Oskar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s