Tillåtet med lönedumpning

Helt ofattbar dom i EU-domstolen. DN och SvD rapporterar att facket förlorade i det så kallade Vaxholmsmålet. Domen innebär att det i princip är fritt för utländska företag att konkurrera på orättvisa villkor i Sverige genom att tillämpa de löner som gäller i företagets hemland. Fritt fram för grov lönedumpning med andra ord. Hur domstolen tänker här är svårt att förstå, särskilt som beslutet går emot det förslag som domstolens generaladvokat lämnade i våras (som jag kommenterat förut). Mycket tråkigt, minst sagt. Och helt och hållet ologiskt. Men förhoppningsvis har vi inte hört det sista i det här ärendet ännu…

– Oskar

Annonser

6 reaktioner på ”Tillåtet med lönedumpning

 1. Jan Wester

  Nej det här är inte alls ofattbart. Det är tvärtom fullständigt normalt om man sätter sig in i vad EU är och hur de arbetar. Felet är naturligtvis Sveriges politiker från början. De har i förhandlingar underlåtit att införskaffa undantag för svenska intressen. Något både England och Danmark begripit är nödvändigt. Det här handlar om svenska politiker som hellre slickar röv och låter sig imponeras över att få umgås med makteliten. Sänk lönerna för våra
  folkvalda plus ta bort de privilegier som skiljer de från folkmassan. Det är enda sätttet att få tillbaka politiker med en vision och ut med alla karriärister i riksdagen som bara sitter där för att berika sig själva!

 2. Erik

  Nej, det är inte lönedumpning. Minimilöner måste fortfarande hållas, men facket får inte längre använda det som argument för att tvinga fram kollektivavtal, särskilt inte om företaget redan har ett i en annan EU-stat.

  Den gemensamma valutan syftar också till att nivåer på priser och löner ska vara i stort sett lika bland medlemsländerna. Jag kan inte förstå vad som skulle vara så fel med konkurrens på lika villkor.

 3. Ta det lugnt,,

  detta beslut är i stort positivt för sverige, det avväpnar facken som i stort endast har hindrat sverige att delta i handeln med tjänster på den öppna europeiska marknanden.

 4. Erik: Men det är inte konkurrens på lika villkor. Det hade det varit om man hade tillämpat de löner som gäller på den marknad där man är inne och konkurrerar. I det här fallet den svenska marknaden. Att i Sverige slå sig in med hjälp av villkor anpassade för låglönemarknader kan knappast anses vara rättvis konkurrens. Och oavsett vad syftet med den gemensamma valutan sägs vara så är det bara att kolla på verkligheten en liten stund för att se att det inte fungerar så i praktiken.

  Guderian: Nej, när det gäller det här tänker jag inte ta det lugnt. Jag är arg. Men som sagt så tror jag inte sista ordet är sagt i den här frågan. När det är klart, då kan jag ta det lugnt. :)

 5. Rune

  Det lettiska byggföretaget Lavals arbetare, hade lön enligt lettiskt kollektivavtal. Det gav runt 85 kronor i timmen. Laval var villigt att sluta svenskt avtal med Byggnads på lägstanivån 109 kronor. Men Byggnads krävde 145 kronor, som är snittlön i Stockholmsregionen.

  Kräver Byggnads att Skånska och Norrländska byggföretag ska betala Stockholmslöner när dom gör jobb i STH? Nä allså var det för att det var ett utländskt företag som man ville driva bort. Arbetarsolidaritet, HA

 6. Att arbete som utförs i Sverige ska utföras på svenska villkor, varför är det så svårt att förstå? De slingrande undanflykterna känns faktiskt ganska desperata. Men visst, jag förstår om de nyliberala stödjer en sådan utveckling, det blir ju billigare för dem med de dumpade löner som blir konsekvensen i förlängningen. Och det är ju allt som räknas. Eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s