Nobels fredspris – till Gore och IPCC för en hållbar framtid

Strax efter klockan elva på förmiddagen meddelade norska Nobelkommittén att årets fredspris kommer att delas mellan FN:s klimatpanel IPCC och miljökämpen och fd. amerikanske vicepresidenten Al Gore (artiklar i DN och SvD). Ett mycket bra val, enligt min subjektiva åsikt. Och ett helt logiskt val också, för den delen. Arbetet för att öka allmänhetens medvetenhet om klimathotet har under året varit omfattande. Och det har också till stor del varit framgångsrikt, trots att det fortfarande finns vissa som väljer att stoppa huvudet i sanden och helt enkelt vägra se vad som är på väg att hända. Vi minns ju alla uttalandet från Chryslers ekonomichef, som jag kommenterat tidigare. Stor humor, om än rätt mörk sådan.

En fråga man kan ställa sig är vad detta med klimatförändringarna egentligen har med fred att göra. Kanske inte helt lätt att se vid en första anblick. Men om vi tillåter den globala uppvärmningen att fortsätta så kommer det inte att dröja alltför många årtionden innan allt större delar av vår planet blir totalt obeboeliga. Vilket kommer att leda fram till massiva folkförflyttningar och helt nya territorieanspråk. Och där, mina damer och herrar, där har ni en ordentlig orsak till krig. Sedan kan man ju också lite cyniskt fråga sig vem som gjort mer för världsfreden under det gångna året, i en värld fylld av blodiga konflikter till synes utan slut och där de som har makt att göra något åt saken är fullt upptagna med att bråka om formuleringar i resolutionsförslag.

Så jag kan bara konstatera att Nobels fredspris i år inte kunde gått till bättre pristagare än Al Gore och IPCC. Norska Nobelkommittén har gjort helt rätt val, för en hållbar framtid på en beboelig planet.

– Oskar

Annonser

3 reaktioner på ”Nobels fredspris – till Gore och IPCC för en hållbar framtid

 1. KeMa

  I Alfred Nobels testamente star att lasa: ”and one part to the person who shall have done the most or the best work for fraternity between nations, for the abolition or reduction of standing armies and for the holding and promotion of peace congresses.”

  Kalla: http://nobelprize.org

  IPCC & Gore kvalificerar sig INTE enligt dessa kriterier. Enkelt!

 2. Jag håller med. Visst är det viktigt att fredspriset inte urholkas och att det ges till goda gärningar här och där, men är det något som klimatförändrignarna kommer att föra med sig så är det föer konflikter i världen.

  Människors omflyttning kommer tvingas fram i omfattningar vi aldrig tidigare sett och kampen om brukbart land och drickbart vatten kommer blir mycket påtaglig om inget görs.

  I det avseendet så är klimatuppvaknadet det i särklass viktigaste fredsprojektet som kan ske i vår tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s