I frihetens namn

Funderar lite på det där med demokrati och yttrandefrihet. Det är en fråga som ju blir aktualiserad nu i dagarna i och med projektet Varför demokrati? som SVT och 37 andra public service-bolag drar igång den 7 oktober. Tio dokumentärer om detta viktiga ämne kommer att sändas med målet att ”få hela världen att prata om demokrati – samtidigt”. Det är lätt att tro att vi i Sverige inte behöver diskutera detta speciellt ingående, vi har ju redan en så bra och välfungerande demokrati.

Men frågan är om det inte faktiskt är nödvändigt med en aktiv diskussion ändå. Varför? För att vi börjat ta demokratin så för givet att vi börjat acceotera, ibland till och med kräva, inskränkningar i dess hörnstenar av diverse anledningar. Det diskuteras på allvar inskränkningar i yttrandefriheten, till exempel när det gäller vad som ska få skrivas av journalister. Fler och fler börjar tycka att det är ok med rutinmässig avlyssning av telefonsamtal och läsning av privat e-post i jakten på terrorister eller andra brottslingar. För att bara nämna några exempel.

Det som måste uppmärksammas är hur farlig denna utveckling i själva verket kan vara. Att hugga bort demokratins hörnstenar för att försvara demokratin, att minska friheten i frihetens namn. Är det verkligen rätt väg att gå? Nej, vi borde säga stopp på allvar innan det går för långt. Vill vi försvara vår demokrati och frihet mot de mörka krafterna så måste det göras med demokratiska medel, inte med att inskränka ett av de viktigaste kännetecken vi har för det moderna samhälle vi lever i och har jobbat så länge med att bygga upp.

– Oskar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s