Tragedi med en strimma hopp?

Det var väl bara vad man kunde vänta sig egentligen. I DN och SvD rapporteras nu på morgonen att regimen i Burma slutligen börjat ta till våld mot demonstranterna. Att tro att detta skulle få en fredlig lösning, det var väl att hoppas på för mycket. Att slå till med våld mot fredliga protester, det är något som diktaturer har gjort i alla tider. Men att den utveckling som nu tagit sin början är väntad, det gör inte saker och ting mindre tragiska. För oss som är vana vid ett fritt demokratiskt samhälle är det svårt att tänka sig en situation där man inte kan få ventilera sina åsikter utan att riskera att bli misshandlad, fängslad eller dödad av myndigheterna.

Dock kan man ju hoppas att detta är början till slutet för den Burmesiska regimen. För nu har omvärlden börjat få upp ögonen på allvar. Och med största sannolikhet även det egna folket. Så även om demonstrationerna den här gången blir nedslagna med våld så kommer det att bli fortsatta protester. Protester som kan växa tills det inte längre finns någon utväg för diktaturen. Vi har sett det flera gånger förut, bland annat när kommunistdiktaturerna föll i Östeuropa och på senare år i Serbien, bara för att välja länder som ligger skapligt nära oss. Jag tror att utvecklingen i Burma kan bli liknande.

Jag ger den Burmesiska militärjuntan ett år till. Högst. Sedan kommer folket att ha tagit makten och demokrati kan införas. Vägen dit kommer att bli hård. Många kommer att få sätta livet till, bli offer för militärens batonger eller kulor på gatorna eller bli fängslade för att aldrig bli sedda igen. Men processen är igång. Om jag inte överskattar viljan hos det Burmesiska folket så kommer den snöboll som nu satts i rullning att vara svår att stoppa. Och rullande snöbollar har en tendens att växa. Så – som sagt – högst ett år till med diktatur. Förhoppningsvis har jag rätt.

– Oskar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s