Filmtips: The Last King Of Scotland

Ibland får man se en film som man blir sådär extra påverkad av. Och igår var det dags igen, när vi laddade brorsans dvd med The Last King Of Scotland. Filmen handlar om dr. Nicholas Garrigan (James McAvoy), en ung skotsk nyexad läkare som full av idealism och äventyrslusta åker till Uganda för att arbeta humanitärt på en läkarstation. En serie tillfälligheter leder fram till att han plötsligt finner sig vara personlig livläkare åt den nye diktatorn Idi Amin (Forest Whitaker).

Och detta är inledningen på ett mycket starkt och påtagligt drama som ger inblick i en ev de värsta efterkoloniala diktaturerna i Afrika. Hundratusentals blev dödade under Idi Amins styre i Uganda, oliktänkande slaktades hänsynslöst och stora delar av befolkningen lämnades att svälta ihjäl. I filmen får vi en bild av hur tillvaron såg ut för de som befann sig allra närmast diktatorn, en farligt ombytlig man som ofta verkade tänka som ett barn och fatta beslut därefter.

Skådespeleriet från Whitaker, McAvoy och den övriga skådespelarstyrkan är raktigenom imponerande bra. Och Whitaker fick ju sedermera en Oscar för sina insatser i filmen. Detta backas upp av ett välskrivet manus och regi i världsklass. Vilket tillsammans ger en mycket bra, stark och stundtals mycket obehaglig film som med med sin slagkraft träffar som en knytnäve i magen. En sådan film där man inte reser sig direkt när eftertexterna börjar, utan istället sitter kvar en stund och hämtar andan, nära nog mållös.

Slutligen kan jag bara säga att jag rekommenderar The Last King Of Scotland varmt till alla filmälskare. Betyget kan bara bli det högsta möjliga. Så har du inte sett den ännu, se den i så fall. För detta är en upplevelse utöver det vanliga, det går inte att säga annat.

– Oskar

Annonser

En reaktion på ”Filmtips: The Last King Of Scotland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s