Yttrandefrihet in action

Alla skribenter har det uppenbarligen inte så lätt. Vi har de senaste veckorna fått läsa om den egyptiske bloggaren som blivit kastad i fängelse för att han i sin blogg ”skymfat religionen och förtalat presidenten” (artiklar i SVD: 22 februari och 12 mars). För detta ska han få sitta inlåst i fyra år. För några ord på en webbsida. I Eritrea sitter Dawit Isaak och flera av hans journalistkollegor fängslade sedan 2000 dagar (artikel i DN: 13 mars) för att ha utövat sitt yrke och skrivit kritiskt om den totalitära eritreanska regimen. Ingen rättegång, inget besked om hur länge inspärrningen ska pågå.

Liknande scenarier sker gång på gång, i många olika länder i alla delar av världen. Skribenter, både tidningsfolk och andra, blir förtryckta, fängslade, torterade och ibland till och med avrättade för att de gjort sitt jobb och utövat rättigheter som vi här i vårt lilla trygga hörn av världen tar för givna. För att deras härskare är så rädda för att sanningen ska komma fram eller för att bli kritiserade över huvud taget att de inte vågar tillåta att fel åsikter blir uttryckta. För om sanningen får komma fram riskerar deras korthus att rasa och makten att försvinna någon helt annan stans.

Här i Sverige ser det tack och lov helt annorlunda ut. Tidningarna är fria att skriva om vad de vill, gräva i oegentligheter och kritisera de som vi valt att styra oss. Var och varannan vanlig människa har dessutom en blogg där vi om vi vill kan spy galla över precis vad som helst utan att riskera avrättning, fängelse eller ens en liten örfil från myndigheterna. Detta ser vi som självklart. För hur ska samhället annars kunna fungera, om inte folk får ifrågasätta och påpeka när det inte står rätt till? Skulle vi kunna leva så?

Just bloggarna tror jag har blivit en viktig del av den praktiserade yttrandefriheten i den demokratiska delen av världen. Fler och fler skaffar sig en blogg (till och med vår utrikesminister…) och fler och fler tar bloggarna på allvar. Det har blivit ett sätt att få uttrycka allt mellan himmel och jord utan redigerande mellanhänder som ändrar och raderar. Här kommer de osminkade texterna fram, inget är för stort att skriva om och inget är heller för litet. Som sagt så är det väldigt lätt för oss att ta yttrandefriheten och pressfriheten för givet, särskilt i ett samhälle där det blivit så lätt att uttrycka sina tankar och åsikter för den stora massan. Men vi måste samtidigt hålla i bakhuvudet hur det ser ut på alltför många andra ställen i världen, där de som vågar skriva av sig blir brutalt tystade av myndigheterna. Vi måste slå vakt om vår yttrandefrihet och inte tolerera några inskränkande förbud. För varje förbud är ett steg i fel riktning.

Så, mina bloggande vänner: Keep it up! Fortsätt skriva om allt mellan himmel och jord. För genom att uttrycka oss offentligt på det här sättet, det må vara små livsreflektioner eller långa politiska utspel, så visar vi att vi finns och utövar aktivt vår yttrandefrihet. För att vi vill. Och för att vi kan. Ni andra: Ta en titt på mina vänners bloggar, länkar finns i menyn till höger. Mycket intressant och trevlig läsning utlovas.

– Oskar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s