Många bäckar små – en reflektion om samvete och ansvar

Sverige är fantastiskt! Ja, det är faktiskt så. På många sätt är det ett mycket bra land vi lever i, vi kan se oss som lyckligt lottade som får leva här. Långt från krig, svält och naturkatastrofer. Vi kan gå ensamma ute på stan när det är mörkt utan att behöva vara överdrivet rädda för att bli rånade eller mördade. Skulle det bli så att vi hamnade i en mindre fördelaktig ekonomisk situation så finns det ordentliga skyddsnät som tar hand om oss. Vi har det bra, helt enkelt. Det går inte att förneka. Men…

Med de privilegier vi åtnjuter anser i alla fall jag att det följer ett visst ansvar. Ett ansvar som innebär att vi måste föregå med gott exempel i vissa viktiga frågor. När det gäller miljö och klimat, till exempel. Det är ju inte helt ovanligt att man hör åsikten att ”det påverkar ju ändå ingenting om vi ändrar oss i Sverige, vi är ju så få”. Men hur ska vi kunna begära att andra länder, till exempel Kina som släpper ut rätt mycket, ska ta sitt förnuft till fånga och minska på de miljöfarliga utsläppen, om inte ens vi som ska vara så bra kan tänka oss att ändra vår livsstil och se till att ta lite ansvar?

Eller när det gäller att bekämpa fattigdomen i världen. Även här verkar många resonera som så att de inte behöver göra någonting, eftersom ”en enda person ändå inte kan göra någon skillnad”. Men jag vill hellre se det som att det är bättre att göra lite än att inte göra någonting. Och det jag kan göra blir ju en del av en helhet, om många drar ett litet lass så blir det tillsammans rätt mycket. Och om många låter bli att hjälpa till så är det ett ordentligt avbräck, även om inte de individuella insatserna i sig är så stora. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

– Oskar

En reaktion på ”Många bäckar små – en reflektion om samvete och ansvar

  1. Okej, ett andra försök att skriva lite (glömde skriva email och därmed förlorade allt jag skrev!! grr).

    Sverige är fantastiskt? definitivt. Jay Leno hade Senator John Kerry i studion härom kvällen som sade att ”public healthcare” så som Senator Arnie (Florida? hehe vet inte) försöker lobba för är något som han själv vill införa i hela landet om han får bli president. Privat vård är ju inget bra, det var precis som Senator Kerry sade, att anställda känner sig väldigt låsta till sin arbetsplats för de är rädda att förlora sin vårdförsäkring mellan jobb. Vi vet ju att Sverige behöver MER rörlighet, så att privatisera vården är ju ingen bra idé, eller hur?

    Angående miljön och utsläpp, så tycker jag inte att Sveriges storlek eller befolkning borde göra oss handlingsförlamade. Snarare tvärtom. Det är ju rimligt att tro att det vore lättare att genomföra samhällsförändringar på en mindre geografiskt område med relativt låg befolkning. Eller?

    Gällande fattigdomen så är jag möjligtvis en ond och cynisk person, men jag ger inte till röda korset eller liknande. Tsunamikatastrofen’s insamling fick mer är vad hela Afrika fick på ett år, men det räckte ändå inte till. Antalet som dör i Afrika ökar bara ständigt, oberoende den mängd pengar som slungas dit. Sedan hör man också om krigsherrar som roffar åt sig pengar och hjälputskick. Det här är makthavarna eller liknande i dessa fattiga områden, och de köper hellre några till nya mercedes till sitt stab än att disponera pengarna till sin befolkning. Att ge pengar till korrumperade regeringar är aldrig bra. Jag såg en dokumentär om det hela et tag sedan. Om hur de som jobbar med att hjälpa tredje världen anser att europa och andra helst bara skickar iväg en stor klumpsumma varje år för att lätta på samvetet, och inte bryr sig vart pengarna hamnar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s