Kajor, bilar och allmän påverkan

Sådärja, då var det äntligen dags för lite skrivande i denna trevliga blogg igen. Denna gång är det, på tre olika sätt, miljön som avhandlas. Läs och begrunda.

Vi kör igång med en något trivial sak: Kajorna i träden runt S:t Larskyrkan. Visst, det är trevligt med djurliv inne i stan. Men dessa små äckliga fåglar… De sitter i hundratal (tusental till och med?) i träden vid vad som kanske annars hade varit en av de finare platserna i Linköping. Vad är det då som är så irriterande med kajorna? Ljudet kan jag leva med, inga problem. Men som de flesta andra fåglar är ju kajor inte sådär jätteduktiga på att leta rätt på en toalett när det börjar trycka på. Så de uträttar helt enkelt sina behov där de sitter, i träden över gångbanan. Och när tusentals kajor uträttar sina behov på en så pass begränsad yta, ni kan nog tänka er att det blir en hel del fekalier i träden, på marken, på cyklarna i cykelställen och på olyckliga förbipasserande. Och lukten, det är nästan det värsta. Hela området runt S:t Larskyrkan formligen stinker av fågelskit (ursäkta språket). Det är riktigt obehagligt och jag väljer ofta att ta omvägar runt det området för att undvika lukten. Jag är övertygad om att jag inte är ensam om det och funderar på om det inte borde påverka butikerna på Storgatan negativt när det gäller kundtillströmningen. Dessutom funderar jag på hur denna sanitära olägenhet påverkar oss rent hälsomässigt. Med fågelinfluensan fortfarande skapligt nära till hands i minnet undrar jag vilka sjukdomar som kan spridas av dessa högar med fågelavföring. Nu är det ju förstås inte säkert att det sprids några sjukdomar alls av kajbajset. Jag har inte riktigt rätt utbildning för att kunna avgöra det. Men hur som helst: Detta är något som vi faktiskt borde få förskonas från, sjukdomar eller ej. Det är äckligt, det är fult och det luktar illa. Dags att beväpna några arbetslösa och se till att få Linköpings population av kajor kraftigt reducerad? Jaja, nog om detta i-landsproblem.

Dags att applådera något istället, tror jag. Och då kommer förstås trängselskatten upp som ett självklart ämne. Detta är förmodligen det vettigaste som införts i Sverige sedan rökförbudet på krogen. Invånarna i Stockholms kommun ska ha all heder av att ha insett det förträffliga med trängselskatt och faktiskt ändrat sina åsikter sedan försöket började. Och invånarna i kranskommunerna ska för övrigt skämmas för att de tänker så renodlat egoistiskt och bara röstade med tanke på sin egen plånbok i folkomröstningen, som lyckligtvis endast var rådgivande. Nu pekar det i alla fall mot att trängselskatterna åter blir införda i Stockholm, i och med att fler och fler allianspolitiker tar sitt förnuft till fånga. Personligen skulle jag gärna se att detta utökades och att liknande system införs även i Göteborg och Malmö och kanske på sikt även i städer som Uppsala och Linköping. Bilismen i städerna är en av de största utsläppskällorna och trängselskatten är ett utmärkt sätt att minska detta allvarliga miljöproblem. Dessutom blir stadsmiljön trevligare om bilismen minskar och det blir förstås lättare att ta sig fram för de som verkligen behöver köra bil. Vi andra kan cykla eller åka kollektivt. Eller till och med gå, inte mycket som är så skönt som en promenad när det är vackert väder.

Miljön är ju annars något som inte precis varit högprioriterat i valrörelsen. Hur kommer det sig egentligen? När slutade våra politiker bry sig om det långsiktiga tänkandet och hela planetens framtid? Det man kan fråga sig är vems fel det egentligen är. Vilka frågor som prioriteras i en valrörelse bestäms ju (så vitt jag förstått det) av mer eller mindre skickliga valstrateger som ska avgöra vad väljarna kan tänkas tycka är viktigt för tillfället. Sedan ska man spela på rätt strängar för att få väljarna att rösta på ett visst sätt. Men innebär detta då att väljarna, alltså folket, inte bryr sig om miljön längre? Jag tror att vi (folket, då) i stor utsträckning bryr oss om det vi från olika håll blir tillsagda att bry oss om. Och här spelar våra medier en väldigt viktig roll. Det råder ingen tvekan om att miljöproblem knappast är något som förs fram stort i varken tidningar eller tv. Andra frågor, som förstås ofta också är viktiga, prioriteras och då har miljöfrågorna fått stå tillbaka.

Det handlar om en trend som jag tror kan bli farlig om den inte bryts inom en snar framtid. För varje dag som går så minskar medvetenheten om dessa problem. Och för varje dag som går så kommer vi närmare och närmare en ohållbar situation. Dock är det inte helt nattsvart, det finns ljusningar vid horisonten. Ett exempel är Al Gores film ”An Inconvenient Truth” som handlar om den globala uppvärmningen och går på svenska biografer i detta nu. Förhoppningsvis kan detta vara ett steg i arbetet med att vända trenden och öka medvetenheten bland vanligt folk. Och det är just medvetenheten bland vanligt folk som kan påverka politikerna, de som har makten, att återigen föra upp miljöfrågorna på agendan. Dock räcker det förstås inte med en enda film. Det måste till mycket mer. Välskrivna artiklar i de stora tidningarna, både i Sverige och internationellt, tror jag är ett viktigt steg i påverkansprocessen. Både i de mer seriösa tidningarna och i tabloidpress. Både djupgående debattartiklar och mer lättsmälta artiklar av populärvetenskaplig karaktär. Allt för att nå ut till så många som möjligt. Folk läser och tar till sig det som står i våra tidningar, det går inte att missta sig i den frågan. Men det får inte dröja för länge, kampanjen ska helst startas igår eller redan förra veckan. Det är bara fyra år till nästa val och då ska miljön vara en het fråga som inte kan ignoreras ens av de mest hårdnackade konservativa politikerna.

Och det får avsluta dagens bloggande för mig. Hoppas du har orkat läsa så här långt och att det har varit intressant. Kommentera gärna, det är alltid kul att ta del av andras tankar och åsikter. Men oavsett om du kommenterar eller inte så tänker jag till sist önska dig en fortsatt trevlig dag och hoppas att du kommer tillbaka och läser min blogg igen.

– Oskar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s