Det svåraste valet

Så var det valår igen. Och aldrig har det varit så svårt att välja som i år. Det ena partiet har konstigare åsikter än det andra, och inget verkar passa in på vad jag vill. Någon som känner igen sig?

Kanske är det för att jag blir äldre? Allt var ju så enkelt för några år sedan, rätt var rätt och fel var fel och gjorde man på ett speciellt sätt så skulle allt självklart bli frid och fröjd. Men sedan hände något. I och med att mitt intresse för hur vårt land styrs bara blev större och större så började jag sätta mig in i politiska frågor mer noggrant än jag gjort tidigare. Och nu, när det är valår igen, så har jag insett att de enkla lösningarnas politik inte existerar. Det finns ingen ideologi som har tillfredsställande svar på alla frågor. Det finns inget parti som kan erbjuda bra lösningar på alla problem. Bakom den polerade ytan, den vision om ett drömsamhälle som politikerna målar upp inför valet, döljer det sig alltid en baksida som inte visas upp. Här finns alla som kommer i kläm när visionerna ska genomföras, de som måste få det sämre för att andra ska få det bättre. Här finns de problem som kan uppstå i samhället när visionernas politik ska drivas igenom.

Hur ska jag då kunna göra rätt val? Jag har insett att det inte finns något parti som helt och hållet motsvarar mina värderingar och tycker som jag i alla de frågor som är viktiga för mig. Jag måste kompromissa. Det jag försöker tänka på när jag bestämmer mig är vad som är bäst på lång sikt, både för mig själv, för vårt svenska samhälle och för världen runt omkring oss. Kortsiktigt tänkande utan hänsyn till framtiden är något jag ställer mig starkt skeptisk till. Nej, den politik jag röstar på ska vara den som fungerar bäst i ett längre perspektiv. Utifrån detta har jag faktiskt blivit mer och mer säker på hur min röst ska falla. Kanske var det inte så svårt ändå?

Det är en ordentlig tankeprocess som måste till när man ska göra ett sådant viktigt val. Det är ju faktiskt vi vanliga människor som ska bestämma vilka som ska styra vårt land de kommande fyra åren. Jag hoppas att många inser detta och inte tar alltför lätt på saken, inte lämnar ogenomtänkta röster och inte röstar för de kortsiktiga lösningarnas politik. Den 17 september är det dags, då får vi äntligen göra våra röster hörda. Det är du och jag som bestämmer hur framtiden ska se ut. Så använd din röst väl, det kommer jag att göra.

– Oskar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s